TÜBİTAK Projeleri
TOKSVETA: Toksikoloji Veri Tabanı ve Karar Destek Sistemi
TOKSVETA projesi Türkiye’de bulunan ilaç, pestisit, uçucu zehirler, mantarlar, çözücüler, zehirli bitkiler, metaller, hayvan zehirleri ve evlerde kullanılan kimyasal maddelerin toksik ajan sınıfları ve etken maddeler ile birlikte ve etken maddelere ilişkin zehirlenme bulgularından hareketle etkene ve etkenden bulgulara teşhis yönünde karar desteği sağlayan detaylı, sorgulanabilir yazılım sistemini doktorlar, hastaneler, bilimsel araştırma kuruluşları ve akademisyenlerin rahatlıkla erişebilecekleri ve kullanabilecekleri bir yapıda sunmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, ülkemizde kullanılmakta olan yukarıda sınıfları belirtilen ilaç ve diğer ksenobiyotiklerin sınıflandırılması, kullanım alanları, endikasyonları, etkin ve toksik dozları, etki mekanizmaları, toksikokinetik ve farmakokinetik, toksikodinamik ve farmakodinamik özellikleri, maruziyet belirtileri, bulguları, tedavi yaklaşımları (genel ve antidotal olarak) ve klinik verileri bir araya getirerek ülkemizde bu konuda yapılmış ilk ve dünyadaki örneklerinin oldukça ilerisinde bir bilgi sistemi geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
ONTOLOJİ TABANLI HUKUKSAL BİLGİ YÖNETİMİ VE ARAMA SİSTEMİ
Hukuk alanında önemli projelere imza atmış olan firmamız gerek müşteri kanallarından (barolar, avukatlar, adli birimler vb.) gelen istekler gerekse şirket içi değerlendirmeleri ile mevcut içtihat bilgi bankalarının beklentileri karşılamaktan uzak olduğu sonucuna ulaşmıştır. Mevcut sınırlı sayıdaki yazılım basit kelime eşleştirme mantığı üzerinden hukuksal veriye erişmeye çalışmakta olup sorgular sonucu elde edilen sonuçlar ya çok ilgisiz olmakta ya da bilgi arayan kullanıcılar binlerce ilgili/ilgisiz sonuç içerisinde boğulmaktadır. Bu nedenle hızlı, sorguları anlamsal olarak işleyebilen, içtihatlar üzerinde anlamsal çıkarsamalar ve ilişkiler kurabilen ve veriyi anlamsal olarak yönetebilen bir uygulamanın sayıları yüz binleri bulan hukukçular için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda projenin temel amacı; mevcut içtihatların anlamsal olarak ayrıştırılmasını sağlayarak Türkçe için bir Hukuk ontolojisi yaratmak ve bu ontolojiyi kullanarak farklı dava türleri ya da hukuksal terimleri anlamsal arama yetenekleri sayesinde çok daha ilgili olacak şekilde kullanıcılarına sunmaktır.
Ayrıca tüm ITEA tarafında başlayan projelerimiz aynı zamanda TUBİTAK tarafından da onaya sunulmuş olup bu projelerimizin de detaylı bilgilerine başlığı tıklayarak erişebilirsiniz.
ITEA 2 Call 7 Projelerimiz;
ITEA 3 Call 3 Projelerimiz;
ITEA 3 Call 4 Projelerimiz;
- 17012 Runoff Resource
- 17020 Polder(Urban Data Policy Lab: POLicy & Data Exploitation & Re-use)
- 17039 XIVT (Excellence In Variant Testing)
ITEA 3 Call 5 Projelerimiz;
- 18003 APE: Automatic Privacy Explorer
- 18032 FoodFriend(Autonomous And Easy-To-Use Tool For Monitoring Of Personal Food İntake And Personalized Feedback)
ITEA 3 Call 6 Projelerimiz;
- 19005 Into The ARENA: Management of Emergencies at Large Events
- 19017 AITA: Artificial Intelligence in Talent Acquisition
- 19020 e-Index(Electromobility-Intelligent iNtegrated Demand-side Energy-management eXchange)
- 19027 AIToC Artificial Intelligence supported Tool Chain in Manufacturing Engineering
- 19038 Domonoid